De Vlaming moet op grote schaal regenwater opvangen. Dat draagt bij tot de oplossing voor zowel overstromingen als droogte. Dit zegt waterexpert Glenn Daigger van de Universiteit van Michigan in De Standaard van 16 juni 2016. Samen met VN-adviseur Margaret Catley-Carlson is Daigger te gast bij de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunst.
Volgens Daigger is het gebruik van regenwater nog niet vanzelfsprekend in Vlaanderen, ondanks dat er bij nieuwbouw een verplichting is om een regenwatersystem te plaatsen. Daigger zegt in de krant dat je regenwater kunt gebruiken voor het toilet, voor de wasmachine en voor de schoonmaak. Met de juiste behandeling kan er zelfs drinkwater van gemaakt worden, al is dit laatste met de meeste regenwatersystemen die nu op de markt zijn niet mogelijk.
De Amerikaanse regenkenner voorspelt dat België steeds vaker met overstromingen te maken gaat krijgen. Maar er zullen ook vaker langere droge periodes zijn. Dit heeft grote gevolgen voor de drinkwatervoorziening. Hij vraagt zich af of de Vlamingen wel voldoende voorbereid zijn. Daigger en Catley-Carlson pleiten daarom voor meer regenwatersystemen en juichen ook initiatieven tot hergebruik van afvalwater toe.
Investeren in regenwater opvangen
Ook de overheid kan een steentje bijdragen. Een groter besef van het belang van water is nodig, meent Daigger. Niet alleen vanwege het drinkwater, maar ook omdat één op de zes Vlaamse banen volgens hem met water is gelinkt. Er is dus meer beleid nodig. Dat is altijd beter dan niets doen, volgens hem. “Als je investeert in waterbeheersing, zal dat zich vijf keer terugverdienen”, zegt Daigger in De Standaard.
Glenn Daiger is een van ’s werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van watermanagement en waterbeleid. Hij houdt al jarenlang pleidooien voor duurzaam gebruik van drinkwater en gebruik van afvalwater en regenwater. Daigger heeft ook tal van publicaties op zijn naam staan over dit onderwerp.
Meer regen dan normaal
België en Nederland zijn de jongste weken overspoeld door regen. Op sommige plaatsen is in de eerste helft van juni meer gevallen dan normaal in een hele junimaand. De regenval heeft in de landbouwsector voor grote overlast gezorgd. Particulieren met een regenwatersysteem hebben daarentegen hun reservoirs flink kunnen vullen.