Wanneer is een regenwatersysteem in Vlaanderen verplicht? We krijgen de vraag vaak. Laten we de regels nader bekijken.
Om een meer ethisch en ecologisch verantwoord gebruik van drinkwater te stimuleren, is er sinds 1 januari 2014 een nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening van kracht over regenwaterputten, voorzieningen voor regenwaterinfiltratie, buffervoorzieningen en de gescheiden lozing van afvalwater en regenwater. Deze regels van het Vlaams Gewest zijn van toepassing op nieuwbouw en herbouw.
Een regenwatersysteem is niet verplicht bij renovatie of uitbreiding van een eensgezinswoning. Bestaande eensgezinswoningen hoeven dus niet te worden aangepast, tenzij ze herbouwd worden.
Regels regenwatersysteem in Vlaanderen
Belangrijk bij de vraag of u een systeem voor regenwaterrecuperatie moet installeren, is dus wat u precies gaat doen.
- Gaat u een eengezinswoning bouwen of herbouwen met een oppervlakte groter dan 40 m², moet u een regenwaterput aanbrengen met een capaciteit van minstens 5000 liter.
- Gaat u een ander gebouw dan een eengezinswoning bouwen, bijvoorbeeld een appartementencomplex, commerciële ruimte of kantoor, en is er dakoppervlakte voorzien die groter is dan 100 m², dan moet u ook een regenwatersysteem aanbrengen. Het volume moet in dit geval 50 liter per vierkante meter dakoppervlakte bedragen, met een maximum van 10.000 liter.
Misschien denkt u aan het aanbrengen van een zogeheten groendak. Hieronder wordt een dak verstaan met levende planten. Wie een groendak aanbrengt, hoeft geen regenwaterput of vergelijkbaar systeem te plaatsen, tenzij het groendak maar een deel van het dak betreft. Het deel met groen hoeft u dan niet mee te rekenen bij de bepaling van het volume van het regenwatersysteem.
In de documentatie en regelgeving spreekt de Vlaamse overheid veelal over een regenwaterput. Echter, ook andere regenwatersystemen zoals een kunststof regenwatertank of waterzak kunnen worden geïnstalleerd mits ze aan de voorschriften voldoen en genoeg volume hebben.
Regenwaterinfiltratie
Een voorziening voor regenwaterinfiltratie is nauw verbonden met een regenwaterput. Ook hier gelden enkele regels:
- Er is geen infiltratie verplicht voor percelen kleiner dan 250 m².
- Bij bouw, herbouw of uitbreiding van een “overdekte constructie” (ongeacht of dit een woning of bedrijfspand betreft) moet een voorziening aanwezig zijn om overtollig regenwater in de grond te laten sijpelen, tenzij de nieuwgebouwde oppervlakte van de constructie minder is dan 40 m2.
- Collectieve infiltratievoorzieningen zijn verplicht bij nieuwe verkavelingen in Vlaamse gemeenten.
- De overloop van het regenwatersysteem moet aangesloten zijn op een infiltratie- of buffervoorziening.
Opgelet: afwijkingen per gemeente
De Vlaamse gemeenten hebben de mogelijkheid om nog strengere regels op te leggen voor de opvang en gebruik van hemelwater. Het is dus altijd verstandig om bij uw gemeente te informeren voordat u tot nieuwbouw of herbouw besluit.
Opgelet: subsidies
Het Vlaams Gewest kan de installatie van een regenwatersysteem subsidiëren, mits aan de voorwaarden is voldaan. Echter, het is mogelijk dat de gemeente geen subsidie geeft wanneer de installatie van een regenwaterput een voorwaarde is om de bouwvergunning te verkrijgen. Ook kan de gemeente aanvullende voorwaarden stellen.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over het plaatsen van een regenwatersysteem in Vlaanderen, neem dan contact op met de RegenwaterExpert. Ons telefoonnummer is +31 (0)6 14 96 97 32. Mailen kan ook.